UN RELLOTGE CATALÀ INICI
El sistema tradicional
   
- Inici de com va això...?
- Tradicional
- Modern
- Mixt


Les parts del dia
Te a veure amb el sol i, per tant, varia al llarg de l'any, però per a situar l'hora en el moment del dia que li correspon podeu fer servir aquesta guia.

Matinada
1, 2, 3, 4, 5

Matí
6, 7, 8, 9, 10, 11

Migdia
12, 13, 14

Tarda
15, 16, 17, 18

Vespre
19, 20, 21, 22

Nit
23, 24


Els números es refereixen a l'hora que s'esmenta, per exemple per les 11.10 podem dir les onze i deu minuts del matí mentre que per les 11.15,
un quart de dotze del migdia
.
EL SISTEMA TRADICIONAL BASAT EN QUARTS ÉS PROPI DEL CATALÀ ORIENTAL. ÉS, PER TANT, UNA DE LES FORMES D'EXPRESSAR L'HORA A CATALUNYA. UNA FORMA QUE ENS PARLA D'UNA VIVÈNCIA DEL TEMPS EN LA QUE NO CALIA FRAGMENTAR-LO FINS AL MINUT... I ON LES CAMPANADES EREN EL REFERENT QUOTIDIÀ DEL PAS DEL TEMPS.

A diferència de moltes de les llengües que ens envolten, el sistema català del principat parla de l'hora cap a la qual es va, és a dir, l'hora en curs i no l'hora passada. Per exemple diem és un quart de vuit quan són les 7 i 15 minuts.

La unitat mínima de temps no és el minut sinó el mig quart, que correspon a 7 minuts i mig. Per tant, la durada d'una hora queda dividida en 8 mitjos quarts.
Es diu són tres quarts i mig d'onze quan falten set o vuit minuts per a les onze.

D’on surt això?

Segons ens han indicat algunes fonts, l'origen d'aquest fraccionament és al rellotge de sol, on entre hora i hora es marcaven 4 segments radials, els quarts. En cap cas es marcaven els minuts. Si l'ombra estava entre 2 segments, es parlava de mig quart. Un minut no tenia massa sentit fa 150 anys.

Tradicionalment, s'utilitzen expressions com vora un quart de sis o prop d'un quart de sis per indicar que falten uns minuts per les 5.15 o les quatre tocades per indicar que passen uns minuts de les 4.

La referència a les hores tocades ens suggereix la importància del campanar de l'església com a organitzador del temps en el món rural.


Rinxolant el rinxol

Quan ja han passat uns quants minuts també es pot utilitzar "ben tocats", per exemple, les 3.46 i les 3.47 serien tres quarts tocats de quatre mentre que les 3.48 podrien ser tres quarts ben tocats de quatre.

Per indicar que falta ben poc, es poden utilitzar les expressions com gairebé mig quart de quatre o la una encara no.

I cinc, i deu

És molt comú afegir 5 o 10 minuts als quarts per tal de donar més precisió al sistema tradicional, tot i que suposem que aquests períodes no es van utilitzar fins a la implantació dels rellotges mecànics.

S'afegeixen 5 o 10 minuts als quarts, sempre en positiu. Per exemple dos quarts i cinc o dos quarts i deu. Per tant, no és correcte l'expressió tres quarts menys cinc que havíem incorporat a la primera versió.

Però, com és diu l’hora?

L'hora pot expressar-se sense verb: un quart de dues, o bé precedida per "són", excepte per a la una o per a les expressions amb un quart o mig quart on s'utilitza "és": són dos quarts de sis, és la una en punt, és un quart de tres.

L' expressió popular són quarts de nou , indica un període que pot oscil·lar entre les 8.20 i les 8.40. Passa d'un quart... sense arribar encara a tres quarts.

Les hores, minut a minut

Una eina que mostra la nomenclatura horària en català, minut a minut.

CONSULTEU EL CONVERTIDOR

Algunes expressions incorrectes. Hem fet un recull d'errors que cal evitar.

VEGEU ERRORS

Opinió. Potser voleu fer-nos algun comentari o ampliar el nostre coneixement sobre aquest tema.

FEU UN COMENTARI

Podeu veure els comentaris fets a la primera versió.

continguts, arquitectura de la informació, navegació, interfície i solució gràfica

  Comunicació Digital, equip de professionals, SL - informacio@comunicaciodigital.com

Comunicació Digital desitja que el rellotge i la documentació annexa siguin utilitzats lliurement; només demanem que
se citi la seva procedència.

Creative Commons Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0

Rellotge català
, sota la llicència Creative Commons